Ihminen avaruudessa

Artemis-ohjelmalla kuuhun 2024

Nasa on käynnistänyt uuden kuu-ohjelman. Kun Apollo-ohjelma päättyi 1972, päättyi myös ihmisen avaruuslennot muualle kuin matalalle Maan kiertoradalle. Vuosien varrella kuulentojen aloittamista uudelleen on suunniteltu eri hankkeissa, mutta niissä ei ole edetty kunnolla toteutusvaiheeseen (katso Constellation Program - paluu Kuuhun).

Avaruussukkulan lentojen lopettamisen jälkeen Yhdysvalloilla ei ole ollut miehitettyihin lentoihin soveltuvaa avaruusalusta. Nasa on rakentamassa Orion-kapselia, joka on tarkoitettu miehistöjen toimittamiseen avaruuteen ja takaisin maanpinnalle. Orion on suunniteltu jopa kuudelle astronautille ja se on tarkoitettu mahdollistamaan pitkäkestoisia lentoja, esimerkiksi Kuuhun tai Marsiin.

Nasan suunnitelmissa Orion laukaistaan avaruuteen uudella SLS (Space Launch System) kantoraketilla, joka on lähes Apollo-ohjelmassa käytetyn Saturn V -raketin tehoinen ja esimerkiksi jo käytössä olevaa SpaceX:n Falcon Heavy -kantorakettia tehokkaampi.

Yhdysvalloissa Kansainvälisen avaruusaseman miehistöjen tarpeisiin on kehitteillä kaksi kaupallisten yritysten kehittämää avaruuskapselia, Boeingin CST-100 Starliner ja SpaceX:n Dracon 2 -kapselin Crew Dracon versio.

Kaupallisen yhteistyön on tarkoitus laajentua myös kuulentoihin, joihin Nasa toivoo saavansa yrityksiltä erilaisia järjestelmän osia, esimerkiksi kuulaskeutujia ja kantorakettien laukaisuja eri järjestelmän osien toimittamiseksi kuuhun. Tämä Nasan ja yksityisten yritysten kuu-ohjelma on saanut nimekseen Artemis, joka kreikkalaisessa tarustossa on Apollon kaksoissisar.

Artemiksen tarkoituksena on luoda pohja pysyvälle oleskelulle Kuussa. Kuun kiertoradalle on tarkoitus perustaa pieni avaruusasema, Gateway, johon miehistöt voivat telakoitua Orion-kapselilla ja jossa voidaan työskennellä kiertoradalla jonkin aikaa. Gatewayhin telakoituu myös kuu-moduuli, jolla miehistöt voivat laskeutua Kuun pinnalle ja palata takaisin Gatewayhin.

Artemisohjelmassa kohteena on Kuun etelänapa, josta pitäisi löytyä jäätynyttä vettä ja lukuisia hyödynnettäviä alkuaineita. Lisäksi Kuun etelänapa tarjoaa mahdollisuuksia tähtitieteelliselle tutkimukselle, koska siellä on mahdollista päästä suojautumaan radiolähetyksiltä, jotka Maassa estävät tiettyjen radiotaajuuksien vastaanottamisen avaruudesta.

Vuonna 2024 ensimmäisten astronauttien on tarkoitus astua Artemis-ohjelman puitteissa Kuun pinnalle ja vuodesta 2028 kuun pinnalla on tarkoitus olla jatkuvasti ihmisiä.

 

- - - - - -
Julkaistu: 29.7.2019