Ihminen avaruudessa

ERA - Eurooppalainen robottikäsi avaruusasemalle

Euroopan avaruusjärjestö ESA valmistelee Kansainväliselle avaruusasemalle uutta robottikättä, jota voidaan käyttää aseman ulkopuolisissa töissä.

European Robotic Arm (ERA) on 11 metriä pitkä kauko-ohjattava nivelikäs robottikäsivarsi, joka voi liikkua paikasta toiseen. Robotti koostuu kahdesta käsivarresta, joita yhdistää kyynärpää ja molempien käsivarsien päässä on samanlainen tartuntaosa. Tällä tartuntaosalla robotti voi ottaa kiinni aseman ulkopinnalla olevista tartuntapisteistä ja siirtyä siten uuteen paikkaan aseman ulkopinnalla.


ERA - Eurooppalainen robottikäsi. Kuva: ESA

Toista tartuntaosaa, eräänlaista kättä, robotti käyttää ottaakseen kiinni esineistä, joita sen on tarkoitus siirtää paikasta toiseen. Avaruudessa robotti pystyy liikuttelemaan 8000 kiloa painavia kappaleita ja se löytää kohteensa 3 millimetrin tarkkuudella.

Astronautit voivat ohjata robottia aseman sisältä ja myös aseman ulkopuolelta avaruuskävelyn aikana.

Robottikäsivarsi on tarkoitus toimittaa Kansainväliselle avaruusasemalle loppuvuodesta 2007 venäläisen Proton-kantoraketin kuljettamana yhdessä MLM-laboratoriomoduulin kanssa.

Kansainvälisellä avaruusasemalla on jo vuodesta 2001 lähtien ollut Kanadassa valmistettu yli 16 metriä pitkä robottikäsi. Eurooppalaisen veljensä tavoin myös Kanadalainen robotti voi liikkua paikasta toiseen.

Vuoden 2005 alussa aseman ulkopuolelle asennettiin pieni saksalainen Rokviss-robottikäsi (Robotic Components Verification on ISS), jolla testaan uutta robottitekniikkaa.

Avaruusasemalle suunnitellaan myös toista kanadalaista ja yhtä japanilaista robottikättä.

Robottikäsivarsilla on merkittäviä tehtäviä avaruusaseman rakentamisessa ja ylläpidossa. Hennolta vaikuttava käsivarsi pystyy avaruuden painottomuudessa siirtämään suuriakin kappaleita ja asettelemaan niitä tarkasti kohteeseensa. Robottiin liitetyillä kameroilla voidaan tarkastaa aseman ulkopintaa ilman avaruuskävelyä. Avaruuskävelyjen aikana robottikäsi voi tarjota monenlaista työskentelyapua astro- ja kosmonauteille.

 

Artikkeliin liittyvä linkki muualle verkkoon:

ERA Euroopan avaruusjärjestön sivuilla (englanniksi).

 

- - - - - -
Julkaistu: 29.1.2005