Ihminen avaruudessa

Ihminen 60 vuotta sitten avaruuteen

Ihminen lensi ensimmäisen kerran avaruuteen 12. päivä huhtikuuta vuonna 1961. Ensimmäinen avaruuslentäjä oli Neuvostoliiton (nykyisen Venäjän) ilmavoimien lentäjä, kosmonautti Yuri Gagarin. Hänen lentonsa Vostok-aluksella kesti yhden tunnin ja 48 minuuttia.


Vostok 1 laukaisu. Kuva NASA/GSFC.

Vostok-kapselin vei avaruuteen Vostok-kantoraketti. Raketti oli kaksivaiheinen raketti, jonka ensimmäistä vaihetta avusti lennon alkuvaiheessa neljä apurakettia. Samaa tekniikkaa käyttää vielä tänäkin päivänä venäläinen Sojuz-kantoraketti, jota käytetään miehistöjen laukaisuun Kansainväliselle avaruusasemalle.

Kun Vostok-kapseli oli tehnyt kierroksen Maan ympäri ja laskeutumismoduulin oli tarkoitus irrottautua huoltomoduulista, näin ei kuitenkaan käynyt. Vasta ilmakehän kitka kuumensi moduulien välisen kiinnityksen niin, että huoltomoduuli irtosi. Tätä ennen kapseli lensi hyvin epävakaasti, mutta Gagarin kertoi kuitenkin radiossa kaiken olevan hyvin.

Lennon lopussa Gagarin käytti Vostok-aluksen heittoistuinta noin 7000 metrin korkeudessa ja laskeutui laskuvarjolla maahan. Vostok-aluksilla tehtiin kaikkiaan kuusi lentoa avaruuteen ja niillä kaikilla kosmonautit käyttivät heittoistuinta ja laskuvarjoa pelastautumiseen kapselista, koska avaruuskapselilla ei ollut kykyä tuoda matkustajia turvallisesti maan pinnalle.

Gagarinista tuli sankari sekä kotimaassaan, että kansainvälisesti. Asemansa takia hänen ei sallittu enää osallistua avaruuslennoille ja myös hänen lentotoimintaansa hävittäjäkoneilla rajoitettiin. Kaikesta huolimatta hän menehtyi 27. päivä maaliskuuta 1968 lento-onnettomuudessa. Gagarin ja lennonopettaja Vladimir Seryogin syöksyivät maahan Mig-15 -hävittäjällä. Onnettomuuden täsmällinen syy ei selvinnyt, mutta ainakin huonoilla sääoloilla oli osuutta asiaan.

 

- - - - - -
Julkaistu: 12.04.2021