Ihminen avaruudessa

Ketkä lentävät avaruudessa?

Avaruuslentäjät, eli astronautit ja kosmonautit, ovat viime vuosina saaneet seurakseen muitakin ihmisiä matkoilleen maan ilmakehän ulkopuolelle.

Ensimmäiset avaruusmatkaajat ovat tulleet sotilasilmailun ja koelentäjien joukosta. Vaikka avaruusrakettien nokassa laukaistavien kapseleiden lento-ominaisuudet ovat olleetkin jotain aivan muuta kuin siivekkäiden suihkulentokoneiden, on ainakin aluksi ollut varsin luontevaa etsiä avaruuteen lähtevät kokeneiden lentäjien joukosta.

Mutta avaruus ei ole pelkkää lentämistä varten, vaan myös monenlaista tieteellistä tutkimusta varten. Siksi avaruuslentojen yleistyessä myös muiden alojen ihmiset ovat saaneet paikkansa avaruusalusten kyydistä.

Myös maksavat turistit ja yksityisin varoin rakennetut avaruusalukset ovat tuoneet oman variaationsa tähtiä tavoittelevien matkalaisten kirjoon.

Kaikkiaan avaruudessa on käynyt noin 450 ihmistä.

Kosmonautit

Ensimmäinen ihminen avaruudessa oli neuvostoliiton Juri Gagarin vuonna 1961. Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän avaruuslentäjiä on sanottu kosmonauteiksi ja yleensä heidän taustansa on sotilasilmailun parista.

Neuvostoliitto harjoitti avaruusyhteistyötä monien liittolaismaidensa kanssa ja näiden kansalaisia pääsi avaruuslennoille yhdessä Neuvostoliiton kosmonauttien kanssa. Myöhemmin Venäjä on tehnyt yhteistyötä myös Yhdysvaltojen kanssa.

Astronautit

Yhdysvaltojen avaruuslentäjiä sanotaan astronauteiksi. Alkujaan sotilaslentäjistä ja koelentäjistä koostuneeseen joukkoon on vuosien varrella liittynyt eri alojen ihmisiä, tutkijoista opettajiin.

Yhdysvalloissa yli 80 kilometrin korkeuteen lentäneitä on pidetty astronautteina, joten jotkut X-15 -rakettilentokoneella lentäneet ovat saaneet astronauttinimikkeen.

Yhdysvallat on vienyt avaruuteen myös liittolaisiaan, muun muassa Saudi-Arabialaisen prinssin.

Taikonautit

Kiina liittyi vuonna 2003 niiden maiden joukkoon, jotka ovat omalla teknologiallaan lähettäneet ihmisen avaruuteen. Kiinan avaruuslentäjistä käytetään nimitystä taikonautti.

Maksavat turistit

Noin 20 miljoonan dollarin hinnalla kaksi yksityishenkilöä on käynyt noin viikon mittaisella avaruuslennolla Kansainvälisellä avaruusasemalla. He ovat ostaneet itselleen matkustuslipun Venäjältä, jonka Sojuz-alukset lentävät säännöllisesti avaruusasemalle.

Yksityiset yritykset

Maailman ensimmäinen yksityisellä rahoituksella rakennettu avaruusalus lensi avaruuden rajamaille vuonna 2004. Scaled Composities -yhtiön SpaceShipOne-aluksen kolmella lennolla kaksi eli lentäjää ylitti kansainvälisesti hyväksytyn avaruuden rajapyykin eli 100 kilometrin korkeuden.

Euroopan astronauttijoukot

Euroopan avaruusjärjestöllä, ESA:lla, on omat astronauttijoukkonsa, vaikka ESA:lla ei ole omaa avaruusalusta.

ESA:n astronautit ovat kuitenkin lentäneet Yhdysvaltojen avaruussukkuloilla ja venäjän Sojuz-aluksilla.

 

- - - - - -
Julkaistu: 1.1.2005