Ihminen avaruudessa

Discovery STS-63

Perustietoja

Lento:    STS-63
Sukkula:   Discovery
Laukaisu:   03.02.1995
Paluu:    11.02.1995

Vuoden 1995 ensimmäisellä sukkulalennolla Discovery lähestyi venäläistä Mir-avaruusasemaa, sukkulan lastiruumassa kuljetettiin SPACEHAB-3 ja SPARTAN-204 -tutkimuslaitteistot sekä lennolla tehtiin avaruuskävely. Lennolla oli ensimmäistä kertaa lentäjänä nainen, Eileen Collins, ja sukkulan mukana lensi venäläinen kosmonautti Vladimir Titov.

Helmikuun 2. päiväksi suunniteltu lähtö viivästyi vuorokaudella sukkulan navigointilaitteistossa havaitun vian takia, mutta kolmas päivä laukaisu onnistui viisiminuuttisen laukaisuikkunan ensimmäisellä sekuntilla.

Lennon tärkeimpänä tehtävänä oli harjoitella lähestymistä venäläiseen Mir-avaruusasemaan myöhemmin tänä vuonna tehtävää telakointilentoa varten. Amerikkalaiset ja venäläiset ovat sopineet seitsemästä sukkulatelakoinnista Mir-asemaan ja varautuneet tarpeen mukaan tekemään vielä muutaman lisää. Tällä harjoituslennolla sukkula kävi lähimmillään kymmenen metrin etäisyydellä Miristä ja lensi sen jälkeen täyden kierroksen Mirin ympäri runsaan 100 metrin etäisyydellä.

Aluksi käynti Mirin lähellä näytti vaarantuvan, kun yhden sukkulan ohjaumoottoreista todettiin vuotavan polttoainetta avaruuteen. Vuoto oli alle kilon tunnissa, joten se ei aiheuttanut vaaraa sukkulalle eikä vaikuttanut sukkulalentoon muuten, mutta huolta aiheutti mahdollisuus, että polttoaine tiivityisi Mirin läheisyydessä avaruusaseman aurinkokennojen ja optisten laitteiden pinnalle. Lennon kolmantena päivänä amerikkalainen ja venäläinen lennonjohto päättivät kuitenkin sallia Discoveryn tulla aivan Mirin lähietäisyydelle ja harjoitus saatiin vietyä suunnitelman mukaisesti läpi.

SPACEHAB-3 on paineistettu, kaupallisesti kehitetty laboratorio-osa, joka kuljetetetaan sukkulan lastiruumassa ja joka on yhdistetty kulkutunnellilla sukkulan miehistöosaan. Laboratoriossa tehtiin yli 20 teknologista, biologista ja muuta tieteellistä koetta.

Spartan 204 on sukkulan lastiruumasta vapaaksi avaruuteen laskettava itsenäinen tutkimuslaitteisto, jolla tällä kertaa tehtiin tähtitieteellisiä ultravioletalueen spektritutkimuksia sekä havainnoitiin sukkulan ulkokuoressa havaittua loistetta, joka mahdollisesti johtuu (ohuen) ilmakehän ja sukkulan pinnalla olevien epäpuhtauksien reaktioista.

Avaruuskävelyllä Mike Foale ja Bernard Harris testasivat avaruuspukuihin tehtyjä muutoksia ja harjoittelivat suurten kappaleiden käsittelyä mikropainovoimassa. Harjoituskappaleena astronautit käyttivä Spartan-laitteistoa. Harjoituksella valmistauduttiin Kansainvälisen avaruusaseman rakentamiseen.

Kierrettyään Maan kahdeksan päiväivän aikana 129 kertaa, Discovery laskeutui 11. helmikuuta Kennedyn avaruuskeskukseen, Floridaan.

Lento oli kaikkiaan 67. sukkulalento ja 20. Discoveryn lento. Lennon komentajana toimii James Wetherbee, lentäjänä Eileen Collins ja muina miehistön jäseninä Bernard Harris Jr., Michael Foale, Janice Voss ja Vladimir Titov.