Ihminen avaruudessa

Endeavour STS-67

Perustietoja

Lento:    STS-67
Sukkula:   Endeavour
Laukaisu:   02.03.1995
Paluu:    18.03.1995

Maaliskuun toinen päivä Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta laukaistu ja Edwardsin lentotukikohtaan Kaliforniaan 18. maaliskuuta laskeutunut Endeavour teki sukkulalentojen pituusennätyksen: 16 päivää ja 15 tuntia. Lennon tärkeimpänä tehtävänä oli avaruuden tutkiminen ultraviolettiaallonpituudella.

Astro-observatorio lensi nyt toisen kerran sukkulan lastiruumassa, ensimmäinen kerta oli joulukuussa 1990 STS-35 lennolla. Observatorioon kuului kolme laitteistoa: Hopkins ultraviolettiteleskooppi, jolla tutkittiin tähtitaivaan kohteiden spektriä, Ultraviolettikuvausteleskooppi, joka otti laajakulmakuvia filmille ja Wisconsin polarimetri, joka mittasi ultraviolettisäteilyn määrää ja polarisaatiota.

Sukkulan kuljettaman observatorion lisäksi tutkimuksiin osallistuivat myös Hubble avaruusteleskooppi sekä Extreme Ultraviolet Explorer ja International Ultraviolet Explorer satelliitit.

Ultraviolettitutkimusten kohteena oli muun muassa tähtien kehitys, valkoiset kääpiöt, nopeasti pyörivät Be-tähdet, nopeasti kirkastuvat kaksoistähdet, supernovien jäänteet, galaksit (tavoitteena on laatia läheisten spiraaligalaksien ultraviolettikartasto), aktiiviset galaksit (joiden energialähteeksi arvellaan mustia aukkoja), tähtienvälinen pöly ja Jupiter (josta havainnoitiin myös Shoemaker-Levy 9 -komeetan törmäyksen aiheuttamia muutoksia).

Sukkula kuljetti pienten itsenäisten koelaitteistojen (NASA:n Get Away Special -kokeet) joukossa Austraalialaisen galakseja tutkivaa ultraviolettiteleskooppia, joten ultraviolettitähtitaivaan tutkimus oli vahvasti tämän sukkulalennon aiheena.

Sukkulassa tehtiin myös muuta tutkimustyötä, esimerkiksi kaupallisia biolääketieteellisiä, farmaseuttisia, bioteknisiä ja solubiologisia kokeita. Kokeissa oli tarkoitus muun muassa yrittää valmistaa entsyymiä (Urokinase), joka liittyy rintasyövän kehittymiseen. Jos proteiinikiteen kasvatuskokeessa onnistuttiin valmistamaan riittävän suuri määrä entsyymiä, sen kolmiulotteinen rakenne pyritään selvittämään ja tuloksia käytetään rintasyövän leviämistä estävien lääkkeiden kehittämiseen.

Sukkulalennon kuluessa amerikkalainen, neljästi sukkulalennolla ollut, kokeunut astronautti Norman Thagard nousi kahden venäläisen kosmonautin seurassa Sojuz-avaruusaluksella avaruuteen ja telakoitui Mir-avaruusasemaan. Thagard viipyy Mirissä kolmen kuukauden ajan ja palaa maahan kesäkuussa Miriin telakoituvan Atlantis-sukkulan kyydissä. Thagard ja Endeavourin komentaja Stephen Oswald olivat sukkulan ja Mirin välisessä radioyhteydessä - miehet olivat lentäneet yhdessä sukkulalennolla vuonna 1992.

Myöskin lennon aikana Japani laukaisi H-2 raketin, joka kuljetti kiertoradalle tutkimusatelliitin, jonka amerikkalainen avaruussukkula noutaa takaisin maahan vuoden loppupuolelle suunnitellulla lennolla.

Lento oli kaikkiaan 68. sukkulalento ja 8. Endeavourin lento. Lennon komentajana toimi Stephen S. Oswald, lentäjänä William G. Gregory ja muina miehistön jäseninä John M. Grunsfeld, Wendy B. Lawrence, Tamara E. Jernigan, Samuel Durrance ja Ronald Parise.