Ihminen avaruudessa

Endeavour STS-68

Perustietoja

Lento:    STS-68
Sukkula:   Endeavour
Laukaisu:   30.09.1994
Paluu:    11.10.1994

Endeavourin lähtö 18. elokuuta 1994 keskeytyi vain 1,9 sekuntia ennen laukaisua, kun tietokone havaitsi yhden päämoottorin turbopumpuista lämmenneen yli sallitun. Koska päämoottorit olivat jo ehtineet käynnistyä, jouduttiin ne vaihtamaan uutta lähtöyritystä varten ja siten lento lykkääntyi 30. syyskuuta asti.

STS-68 lennon keskeisenä tehtävänä oli avaruustutkalla (Space Radar Laboratory) tehtävät Maan tutkimukset. Avaruustutkalla tutkittiin luonnon omia ja ihmisen aiheuttamia muutoksia. Tutka oli nyt toisen kerran sukkulan kyydissä, edellisen kerran Maata tutkittiin avaruustutkalla huhtikuussa 1994.

Tutkalla havainnoitiin muun muassa Kamchatkassa purkautuvaa tulivuorta, Japanissa maanjäristyksen aiheuttamien hyökyaaltojen vaikutusta, Pohjanmereen koemielessä laskettua öljylauttaa ja Pohjois Amerikassa tutkijoiden tarkoituksellisesti sytyttämiä metsäpaloja.

Lennolla oli mukana myös Ruotsalaisen Swedish Space Corp. yhtiön germanium- ja galliumkiteen kasvatuskoe.

Lennon aikana sukkulan ohjausraketit aiheuttivat hiukan murhetta, mutta kaikkiaan lento sujui suunnitelmien mukaan ja paremminkin, sillä lentoa voitiin jatkaa ylimääräisellä päivällä, kun sukkulan varastojen todettiin kuluneen laskettua säästeliäämmin.

Sukkula lasketui 11.10. Edwardsin lentotukikohtaan, sillä huono sää esti laskeutumisen Kennedyn avaruuskeskukseen.

Lennon komentajana toimi Michael Baker, lentäjänä Terrence Wilcutt sekä muina miehistön jäseninä Steve Smith, Dan Bursch, Peter Wisoff ja Thomas Jones. Lento oli vuoden kuudes, Endavourin seitsemäs ja kaikkiaan 65 sukkulalento.