Ihminen avaruudessa

Endeavour STS-69

Perustietoja

Lento:    STS-69
Sukkula:   Endeavour
Laukaisu:   07.09.1995
Paluu:    18.09.1995

Avaruussukkala Endeavour laskeutui Kennedyn avaruuskeskukseen Floridaan 18. syyskuuta yksitoistapäiväiseltä avaruuslennolta. Lennon aikana sukkulasta laskettiin avaruuteen kaksi tutkimussatelliittia, jotka myöhemmin noukittiin takaisin sukkulan lastiruumaan, sekä tehtiin lähes seitsemän tuntinen avaruuskävely.

Spartan 201 oli kolmannella lennollaan sukkulan matkassa. Luotain laskettiin sukkulan lastiruumaasta lentämään vapaasti avaruudessa ja tekemään itsenäisesti havaintoja Auringon koronasta ja aurinkotuulesta ultravioletti- ja näkyvän valon havaintolaitteillaan. Kahden päivän vapaan lennon jälkeen sukkula otti luotaimen kiinni palautettavaksi maanpinnalle.

Wake Shield Facility lensi nyt toista kertaa sukkulan kyydissä. Wake Shield oli toinen luotain, joka tällä lennolla laskettiin sukkulasta avaruuteen. Luotain on muodoltaan kiekko, joka lentäessään suurella nopeudella työntää matalalla kiertoradalla olevat hiukkaset syrjään ja muodostaa taakseen lähes täydellisen tyhjiön, noin 1000 - 10000 kertaa paremman kuin maanpäällisissä laboratorioissa saadaan aikaan. Tyhjiötä käytetään kokeellisessa elektronisten komponenttien puolijohdemateriaalien valmistuksessa, mutta tähtäimessä on aloittaa kaupallinen tuotanto kokeiluvaiheen jälkeen. Kolmen päivän lennon jälkeen Wake Shield poimittiin takaisin sukkulan lastiruumaan.

Lennon lopussa tehtiin vielä avaruuskävely. Astronautit Jim Voss ja Mike Gernhardt kokeilivat sukkulan lastiruumassa kansainvälisen avaruusaseman rakentamiseen suunniteltuja työkaluja ja testasivat avaruuspukuihin tehtyjä muutoksia.

Lennon komentajana toimi David M. Walker, lentäjänä Kenneth D. Cockrell sekä muina miehistön jäseninä James S. Voss, Jim Newman ja Michael L. Gernhardt. Lento oli vuoden viides, Endeavourin 9. ja kaikkiaan 71. sukkulalento.