Ihminen avaruudessa

Discovery STS-70

Perustietoja

Lento:    STS-70
Sukkula:   Discovery
Laukaisu:   13.07.1995
Paluu:    22.07.1995

Avaruussukkula Discovery laskeutui Kennedyn avaruuskeskukseen heinkäkuun 22. päivä päätettyään lähes yhdeksän vuorokauden mittaisen lentonsa - päivän suunniteltua pitemmän, kun sääolot Floridassa pakottivat lykkäämään laskeutumista.

Lennon lähtö siirtyi kesäkuulta heinäkuun puolelle, kun lähtöpaikan luonnonsuojelualueella asuvat tikat nokkivat sukkulan lisäpolttoainesäiliön lämpöeristepintaan lähes kaksisataa reikää. Eristeen paikkausoperaation takia Atlantiksen Mir-telakoituminen lennolla STS-71 ohitti aikataulussa Discoveryn, mutta lopulta 13. heinäkuuta koitti laukaisupäivä.

STS-70 lennolla Discovery kuljetti avaruuteen Tracking and Data Relay Satellite-G -satelliitin (TDRS-G), joka on viimeinen TDRS-satelliitien sarjassa. Satelliitteja käytetään maatakiertävien satelliittien ja maa-asemien väliseen yhteydenpitoon - esimerkiksi sukkulalennot ja Hubble-avaruusteleleskooppi hyödyntävät TDRS-satelliitteja.

TDRS-G on seitsemäs TDRS-satelliitti ja onnistuneen laukaisun jälkeen siitä tuli kuudes toimiva satelliitti. Kiertoradalla satelliitille annetaan nimeksi TDRS-7 ja se jää reserviin valmiiksi korvaamaan jonkin mahdollisesti epäkuntoon menevän TDRS-satelliitin.

Lennolla testattiin uutta sukkulan päämoottorin kehitysversiota. Yksi kolmesta päämoottorista oli uusi Block I -moottori, jossa on rakenteellisia muutoksia luotettavuuden parantamiseksi ja tehon lisäämiseksi nykyisiin moottoreihin verrattuna. Uusi moottori on tarkoitus otta täyteen käyttöön syyskuulle ajoitetusta STS-73 -lennosta alkaen.

Lennolla tehtiin tutuun tapaan lukuisia kokeita, esimerkiksi proteiinikiteiden kasvatuskokeita, kasvien kasvatusta mikropainovoimassa ja lääkeaineiden valmistuskokeita. Osalla kokeita tutkittiin pitkäaikaisen avaruudessaoleskelun vaikutuksia. Muka oli myös tutkimus, jolla pyritään selvittämään syytä siihen, miksi monet astronautit avaruuslentojen alusta asti ovat raportoineet lähinäkönsä heikentyneen avaruuslennon aikana.

Lennon kuudennen päivän aamuna sukkulamiehistö huomasi ohjaamon ikkunnassa ilmeiseti mikrometeorin törmäyksestä yön aikana aiheutuneen särön. Vaurio oli kuitenkin niin vähäinen, että monikerroksinen ja useita senttejä paksu lasi ei ollut vaarassa rikkoutua.

STS-70 lennon aikana otettiin Houstonissa käyttöön uusi lennonjohtokeskus ja näin nousu- ja laskuvaiheen lennonjohtoa lukuunottamatta hylättiin vuodesta 1965 palvellut keskus. Kaikki lennonjohtovaiheet siirtyvät uuteen keskukseen ensi vuoden alkupuolella, kun keskuksen toimivuus myös näissä kriittisissä lennon osissa on varmistettu.

Lennon komentajana toimi Terence Henricks, lentäjänä Kevin Kregel sekä muina miehistön jäseninä Donald Thomas, Nancy Currie ja Mary Ellen Weber. Lento oli vuoden neljäs, Discoveryn 21. ja kaikkiaan 70. sukkulalanto.