Ihminen avaruudessa

Atlantis STS-74

Perustietoja

Lento:    STS-74
Sukkula:   Atlantis
Laukaisu:   12.11.1995
Paluu:    20.11.1995

Atlantis-sukkula telakoitui venäläiseen Mir-avaruusasemaan ja kiinnitti asemaan telakointimoduulin helpottamaan tulevia sukkulatelakointeja.

Lento kuului amerikkalais-venäläiseen avaruusasemayhteistyöhön, jossa sukkula yhdeksällä lennolla telakoituu Miriin, nyt toisen kerran.

Sukkula kuljetti Miriin runsaasti uusia tarvikkeita, esimerkiksi vettä, ja otti mukaansa runsaasti maahan tuotavia koetuloksia ja laitteita.

Sukkulan lastiruumassa oli venäläisvalmisteinen telakointimoduuli, joka kiinnitettiin sukkulan omaan telakointiporttiin. Moduuli toimi jatkopalana, kun sukkula myöhemmin telakoitui Mir-asemaan. Moduuli jätettiin lennon lopuksi kiinni Miriin, joten se jatkossa helpottaa sukkulan telakoitumista Mir-asemaan.

Lennon aikana avaruudessa oli monikansallinen avaruusmatkalaisten joukko: Mir-miehistöön kuului kaksi venäläistä kosmonauttia ja vieraileva saksalainen ESA:n astronautti Thomas Reiter, sekä sukkulamiehistön amerikkalaiset astronautit ja kanadalainen Chris Hadfield.

Atlantis laskeutui 20. marraskuuta Kennedyn avaruuskeskukseen Floridaan.

Lennon komentajana toimi Kenneth Cameron, lentäjänä James Halsell ja muina miehistön jäseninä Jerry Ross, William McArthur ja Chris Hadfield. Lento oli vuoden seitsemäs, Atlantiksen 15. ja kaikkiaan 73. sukkulalento.