Ihminen avaruudessa

Atlantis STS-76

Perustietoja

Lento:    STS-76
Sukkula:   Atlantis
Laukaisu:   22.03.1996
Paluu:    31.03.1996

STS-76 sukkulalennon tehtävänä oli telakoitua venäläisen Mir-avaruusaseman kanssa ja viedä sinne amerikkalainen astronautti, Shannon Lucid, jonka on tarkoitus jäädä asemalle elokuuhun 1996.

Sukkula kuljetti lastiruumassaan SpaceHab-modulin, joka tarjosi varastotilaa Miriin vietäville tarvikkeille. Moduli oli yhdistetty sukkulan miehistötilaan paineistetulla putkella, jonka kautta liikkuminen sukkulan, Mirin ja SpaceHab-modulin välillä oli vaivatonta.

Sukkula telkoitui Miriin kolmantena lentopäivänä ja Shannon Lucidista tuli ensimmäinen amerikkalaisnainen Mirin pysyvään miehistöön. Hänen seuranaan Mirissä ovat kosmonautit Yuri Onufrienko ja Yuri Usachev, jotka ovat olleet Mirillä jo helmikuusta asti. Pian telakoinnin jälkeen aloitettiin myös tarvikkeiden siirto sukkulasta Miriin.

27. päivä astronautit Linda Godwin ja Richard Clifford tekivät ensimmäisen avaruuskävelyn yhteentelakoituneesta Mir - avaruussukkula rakennelmasta. Ilmalukot Miriin ja SpaceHab-moduliin suljettiin ja sukkulan miehistöosan sisäpainetta alennettiin avaruuskävelyyn valmistauduttaessa. Mir-miehistö, mukaan lukien amerikkalaisastronautti Lucid, olivat Mirissä ja sukkulamiehistö sukkulassa, kun Godwin ja Clifford tekivät kuusituntisen retkensä avaruuteen. Avaruuskävelyn aikana he muun muassa asensivat Mirin ulko puolelle koejärjestelmän, jolla mitaan avaruusaseman ulkokuoreen osuvien hiukkasten kokoa ja määrää, sekä kerätään joitakin hiukkasia talteen. Koelaitteisto on tarkoitus hakea tutkittavaksi puolentoistavuoden kuluttua.

28. päivä Atlantis irrottautui Miristä. Sukkula jäi noin tunniksi kuvaamaan Miriä ja pudottautui sitten hiukan alemmalle kiertoradalle siirtyäkseen pois Mirin läheisyydestä ja niin sukkulamiehistö saattoi aloittaa paluuvalmistelut.

Sukkulan paluuta suunniteltiin ensin aikaistettavan vuorokaudella, mutta sääolot Kennedyn avaruuskeskuksessa pakottivat sukkulan viipymään vielä päivän kiertoradalla. Sukkulamiehistö oli jo tehnyt kaikki paluuvalmistelut, joihin kuului muun muassa lastiruuman luukkujen sulkeminen. Luukkuja käytetään sukkulan lämmönsäätelyyn, joten viivytyksen takia ne oli pakko avata uudelleen. Hiukan huolta aiheutti ensin se, että luukkujen lukituksen ilmaisimet näyttivät osan lukoista jääneen kiinni, jolloin avautuminen estyi, mutta silmämääräinen tarkastelu ja käsikäyttöisten avausvipujen käyttö sai luukut lopulta avautumaan normaalisti.

Sukkula laskeutui 31. maaliskuuta Edwardsin lentotukikohtaan, Kaliforniaan. Paluu kiertoradalta sujui hyvin, vaikka yhdessä sukkulan kolmesta hydraulijärjestelmästä ilmeni nousun aikana vuoto ja siksi paluuta varten suunniteltiin erityistoimia vuodon vaikutuksen minimoimiseksi. Lisäksi paluuta edeltävässä ohjausrakettien kokeilussa todettiin kolmen raketin kaikkiaan 38:sta olevan epäkunnossa ja yhden vuotavan polttoainetta, mutta näiden ei odotettukaan aiheuttavan ongelmia laskun aikana.

Lennon komentajana toimi Kevin Chilton, lentännä Richard Searfoss, muina miehistön jäseninä Ronald Sega, Richard Clifford, Linda Godwin ja Shannon Lucid (vain menomatka). Lento oli vuoden kolmas, Atlantiksen 16. ja kaikkiaan 76. sukkulalento.