Ihminen avaruudessa

Columbia STS-80

Perustietoja

Lento:    STS-80
Sukkula:   Columbia
Laukaisu:   19.11.1996
Paluu:    07.12.1996

Avaruussukkula Columbia rikkoi sukkulalentojen keston pituusennätyksen 21. lennollaan. Columbia viipyi avaruudessa 17 vuorokautta, 15 tuntia ja 53 minuuttia.

Sukkulalennon tehtävänä oli tähtitieteellinen tutkimus ORFEUS-SPAS II satelliitilla, puolijohdemateriaalien valmistus Wake Shield Facility -satelliitilla ja avaruusaseman rakentamiseen liittyvien työmenetelmien harjoittelu.

Sukkulan robottikäsi vapautti ORFEUS-SPAS-satelliitin ensimmäisenä lentopäivänä avaruuteen. Kahden viikon ajan satelliitti lensi vapaana avaruudessa tehden tähtitieteellistä tutkimusta. Tutkimusjakson lopuksi sukkula poimi satelliitin takaisin lastiruumaansa tuotavaksi maahan.

Sukkulasta laskettiin vapaaseen lentoon myös Wake Shield Facility. Kiekkomainen satelliitti työnsi lentäessään kiertoradalla olevan ohuen ilmakehän sivuun niin, että sen taakse muodostui tyhjiö, jossa puolijohdemateriaaleja valmisti automaattinen laitteisto. Kolmipäiväisen vapaan lennon jälkeen sukkula poimi Wake Shield Facilityn lastiruumaansa tuotavaksi takaisin maahan.

Wake Shield Facilityllä tehtiin vielä toinen koe, kun sukkulan robottikäsi piti satelliittia sukkulan ulkopuolella kuuden ja puolen tunnin ajan. Kokeessa valmistettiin alumiinioksidifilmejä.

Lennolle suunnitellut kaksi avaruuskävelyä jouduttiin peruuttamaan, kun ilmalukon ovi ei avautunut. Myöhemmin selvisi, että löystynyt ruuvi oli joutunut hammaspyörien väliin estäen oven lukituksen avaamisen. Koska lukkiutumisen syy ei lennon aikana ollut tiedossa, ei ovea yritetty avata väkisin. Ilmalukon avautumattomuuteen liittyi kuitenkin ikävänä piirteenä se, että jos olisi jostakin syystä tullut tarpeelliseksi päästä tekemän hätäavaruuskävely - esimerkiksi sinänsä epätodennäköisessä tilanteessa, että lastiruuman luukut eivät olisi automaattisesti sulkeutuneet - olisi astronauttien saattanut olla hankala päästä sukkulan ulkopuolelle.

Avaruuskävelylle suunnitelluista avaruusaseman rakennusharjoituksista saatiin osa kuitenkin tehtyä sukkulan sisätiloissa, mutta tekemättä jääneet harjoitukset saatetaan siirtää jonkin tulevan lennon ohjelmaan.

Columbia laskeutui 7. joulukuuta Kennedyn avaruuskeskukseen Floridaan kaksi päivää suunniteltua myöhemmin, kun sääolot estivät aikataulun mukaisen paluun.

Lennon komentajana toimi Kenneth Cockrell, lentäjänä Kent Rominger ja muina miehistön jäseninä Tamara Jernigan, Thomas Jones ja Story Musgrave. Lento oli vuoden seitsemäs, Columbian 21. ja kaikkiaan 80. sukkulalento.